学長の部屋

スピーチ・講演録

東北大学・東北学院大学 合同企画
イェール大学・ジュリアード音楽院 J.S.バッハ「ロ短調ミサ」コンサート スピーチ

First of all, I would like to take this opportunity say thank you to all of you from Yale University and the Juilliard School, welcome to Sendai, Japan. I’m Norio Matsumoto, president of Tohoku Gakuin University.I just took up a post as president last April and I’m really impressed to have an opportunity to enjoy the wonderful concert of both schools conducted by Mr. Masaaki Suzuki on my first year.

I heard that this concert and outreach in the disaster area were planned and realized by Yale University and the Juilliard School who have continued volunteer activities such as the charity concert in United States to show support for the reconstruction effort in the areas affected by the Great East Japan Earthquake.

We here at Tohoku Gakuin University launched a Disaster Volunteer Station immediately following the earthquake out of which we coordinate volunteer activities of students from all across Japan. All of you visiting from Yale University and the Juilliard School will have the opportunity to tour the affected areas of Ishinomaki and twenty-five of our students who are registered with the Disaster Volunteer Station will also participate in the tour.

I heard that as part of this tour, you will be able to hear a lecture about of what happened during the disaster as well as the current state of reconstruction activities.

I sincerely hope that you have a meaningful experience at these effected areas and are able to convey the beauty and pleasure of music to the children of Ishinomaki. Also, I hope you will share your these experiences with tell your friends after you return to your home country.

It is my desire that through these interactions will provide the basis for continued relations among the students from each of our institutions for many years to come.

Finally, I would again like to express my gratitude to all to those who have participated in, supported and cooperated with this concert and I pray that God will bless all of you here today. Thank you very much.